Presentation

Mitt namn är Fredrik Karlsson (Helsingborg). Min profil finns inom e-learning och content creator med inriktning mot samhällsfrågor. Senast arbetade jag med manus till ett pedagogiskt spel som handlar om värderingar och normbrytande beteenden.

Jag arbetade bland annat med manus till moduler som hälsa och självbild, hållbar utveckling, mobbning, digitalt medborgarskap, tolerans och livsåskådning, heder, rasism och funkofobi.

Jag har fem års erfarenhet av att ta fram digitalt utbildningsmaterial för skolan och civilsamhället, inklusive det nyss nämnda pedagogiska spelet.

Utöver det pedagogiska spelet har jag bland annat arbetat med utbildningsmaterial för Historia åk 7-9 och Historia 2B Kultur. Jag har 2.5 års erfarenhet av pedagogiskt och socialt förebyggande arbete i utsatta områden.

I min utbildningsportfolio ryms 667.5 högskolepoäng. Exempel på utbildning inom min utbildningsportfolio är lärarexamen (300 hp) och kurser inom områden som digital pedagogik, projektledning, samhällsorienterade ämnen och media.

November 2019 - Oktober 2021 (Heltid). Arbete med det pedagogiska spelet Värdekompassen som består av 15 moduler om värderingar och normbrytande beteenden.


Under inledningen av projektet arbetade jag tillsammans med en kollega fram en idéskiss. Idéskissen omfattade ca 100 sidor och lade grunden till det pedagogiska spelet.

Mitt huvudsakliga arbete under projektet Värdekompassen var att ta fram manus för de 12 moduler som jag arbetade med tillsammans med kollega. Moduler placerades i virtuell stad.

Manusproduktion

Bilden nämner området Kroksbäck i Malmö. Det var där jag arbetade mestadels av min tid med Värdekompassen. Nedan finns de moduler som jag var med och producerade manus för:

  • Värdegrunden, Hållbar utveckling och Mobbning.

  • Digitalt medborgarskap, Barnkonventionen och Hälsa och självbild.

  • Heder, Rasism och Integritet.

  • Kriminalitet, Funkofobi, Tolerans och livsåskådning.

Jag lämnade professionell feedback på tre moduler som utvecklades av en annan anställd inom projektgruppen via Google docs kommentarsfunktion.

Jag redigerade ca 200 ljud som spelades in till spelet Värdekompassen i Audacity. Ljuden jag redigerade fanns mestadels inom Mobbning och Hälsa och självbild modulerna.

Framtidsfabriken är en drop-in verksamhet för boende i Kroksbäck där jag arbetade med pedagogiskt och socialt förebyggande arbete.

Samtal med boende i Kroksbäck i samband med uppsökande verksamhet. Trygghetsvandringar i området Kroksbäck.

Produktion av två projektansökan. Dokumentation av veckovisa möten i Google Docs. Trygghetsvärd på Cirkus Gaming mässan.

DUSM

DUSM står för digitalt utbildningsmaterial för studiestöd på modersmålet. Syftet med projektet var:

"att tillgodose elevers, lärares och studiehandledares behov av studiematerial, som tydliggör ämnesspecifika och centrala nyckelbegrepp på modersmål. Studiematerialet ska översättas till arabiska, dari och somaliska."


Historia åk 7-9, Historia 2B och Religionskunskap 1 var de ämnen och kurser jag arbetade med. Jag arbetade tillsammans med kollega fram en wiki och en Google sites från grunden där vi publicerade DUSM-material. DUSM - material publicerades också på Malmö delar, Youtube och Audiomack.

Jag fungerade som länk mellan projektgruppen och Pedagogisk inspiration som driver Malmö delar. Bloggade om projektet på Pedagog Malmö. Fortbildning i DUSM-material för ca 60 modersmålslärare i Malmö stad.

December 2015 - Mars 2017. Insamlande av digitala fria lärresurser inom grundskolans alla ämnen och årskurser. Dessa samlades i en databas och taggades med nyckelord för att bli sökbara. Jag tog fram lektionsplaneringar inom ämnen som Teknik och Samhällsorienterade ämnen.

Under en kortare period arbetade jag med några uppgifter till förlaget Gleerups som gör läromedel. Dessa uppgifter riktade sig mot Samhällskunskap 1 (gymnasienivå). De handlade bland annat om digital källkritik och fake news online. Ett tema som är högst aktuellt även idag.

Augusti 2014 - December 2014. Under en termin arbetade jag som lärare på en skola i riskområdet Bellevuegården i Malmö i en åk 6/7. Jag undervisade mest i de samhällsorienterade ämnena. Tjänsten gav viktiga insikter i vad som krävs när man tar fram utbildningsmaterial för unga.

Lärarexamen

Med inriktning mot grundskolans senare del och gymnasieskolan inom ämnena Samhällskunskap och Religionskunskap, lärarlegitimation och Kriminologi (7.5 hp).

Utbildningsvetenskap 1-30 hp

Under kursen fick jag med mig kunskap om ansvar och sekretess, hållbar utveckling i skolan, media och IT som pedagogiska verktyg och olika perspektiv på mångfald, kulturmöten och globalisering.

Utbildningsvetenskap 31-60 hp

Under kursen fick jag med mig kunskap om inkludering av elever som har en funktionsvariation, åtgärdsprogram i skolan, estetiska lärprocesser och olika teorier som handlar om ledarskap och ledarstilar.

Under kursen fick jag med mig kunskap om utbildningsvetenskaplig teori och metod samt hur dessa kan användas i praktiken. Examensarbete om entreprenöriellt lärande i ämnet Samhällskunskap.

Utbildningsvetenskap 61-90 hp
Samhällsvetenskap 1-30 hp

Under kursen fick jag kunskap om politisk och ekonomisk idéhistoria, grundläggande sociologi, kultur och medier för barn och unga och debatten om medievåld.

Samhällsvetenskap 31-60 hp

Under kursen fick jag kunskap om svensk och internationell politik, grundläggande mikroekonomi, teorier om demokrati, kommunikation och medieanalys.

Under kursen fick jag kunskap om grundläggande makroekonomi, rättssystemet, välfärdsstaten, urbangeografi och matens geografier.

Samhällsvetenskap 61-120 hp
Religionsvetenskap 1-30 hp

Under kursen fick jag med mig kunskap om världsreligionerna Judendom, Kristendom, Islam, Hinduism och Buddhism. Vidare fick jag med mig kunskap om religionens roll i ett globaliserat samhälle.

Religionsvetenskap 31-60 hp

Under kursen fick jag med mig kunskap om religioner i antiken och främre orienten, fornnordisk religion, tros- och livsåskådning under 1900-talet och olika perspektiv på temat "religion, individ och samhälle".

Under kursen fick jag med mig kunskap om Tibetansk Buddhism, teori och metod inom Religionsvetenskap och hur man skriver uppsats på C-nivå med tillhörande opponering inom ämnet Religionsvetenskap.

Religionsvetenskap 61-90 hp

Lärarlegitimation: Grundskolan

Samhällskunskap åk 3-9, Religionskunskap åk 3-9, Historia åk 4-9, Geografi åk 4-9 och ämnet Fysik för årskurs 4 till årskurs 6

Lärarlegitimation: Gymnasiet

Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering, Medieteori, Pedagogik, Aktivitetsledarskap, Medier, journalistik och kommunikation, Religionskunskap och Religionskunskap fördjupning.

Högskolekurs: Kriminologi (7.5 hp)

Kursen handlade om
olika teorier som rör kriminalitet, däribland
stämplingsteorin, och om brottsoffers
situation.

Historia

Kulturmöten och religion

Under kursen Historia AB (60 hp) fick jag med mig kunskaper om den historiska utvecklingen under tidigmodern tid (1500 - 1870-talet).

Under kursen Historia AB (60 hp) fick jag med mig kunskaper om den historiska utvecklingen under tiden från forntiden till medeltiden.

Under kursen Historia AB (60 hp) fick jag med mig kunskaper om den historiska utvecklingen under modern tid (1870-talet och fram till idag).

Kursen Genusperspektiv på historien (7.5 hp). Kursen gav teoretiska och praktiska verktyg för att kunna analysera historien utifrån ett genusperspektiv. Analys av läromedel i Historia ingick i kursen.

Jag genomförde en jämförande studie mellan hur Wolfgang Hansson (Aftonbladet) och Mats Larsson (Expressen) skildrade händelseutvecklingen i Egypten under den arabiska våren.

Kursen Vetenskap och samhälle genom historien (7.5 hp) utvecklade mina kunskaper om hur den historiska utvecklingen inom vetenskapen står i relation till utvecklingen i samhället och teknikutvecklingen.

Kursen gav mig kunskap om fyra religioner i Asien. Dessa var: Hinduismen, Buddhismen, Jainismen och Sikhismen.

Kursen gav mig kunskap om stereotypa bilder av minoriteter på vita duken efter 11 september attentaten 2001.

Kursen gav mig kunskaper om New Age och nya religiösa rörelser som Scientologin, Dragon Rouge och Schamanism.

Religion och kultur

Under kursen "Västerländsk Buddhism och nya japanska religioner i väst" (7.5 hp) fick jag med mig kunskap om grundläggande begrepp, traditioner och tro inom Buddhismen och nya japanska religioner.

Kursen lade fokus på vad som hänt när inriktningar och traditioner via migration har kommit till olika kulturer. Kursen gav kunskap om hur olika grupper inom Buddhismen uttrycker sin tro i västvärlden.

Kursen utvecklade min förståelse för de kulturmöten som vi ser idag, exempelvis via sociala medier, mellan västvärlden och Asien.

Att förstå de möjligheter och utmaningar som ligger i kulturmöten mellan olika kulturer tror jag kommer att ha en växande betydelse irl och online. Därför vill jag lyfta fram denna kurs som en viktig del av min profil inom de samhällsorienterade ämnena.

Kursen Livsåskådningar, människosyn och världsbilder (7.5 hp) utvecklade mina kunskaper om begrepp och teorier som är relaterade till livsåskådningar utifrån ett filosofiskt och vetenskapligt perspektiv. Vidare tog kursen upp principer relaterade till livsåskådningar och frågor som är relaterade till miljöetik och människosyn utifrån ett vetenskapligt perspektiv.


Religionskunskap A (50 poäng)
Religionskunskap A handlade om de fem världsreligionerna på grundläggande nivå. Det rör Kristendomen, Judendomen, Islam, Hinduismen och Buddhismen.

R
eligionskunskap B (50 poäng)
Religionskunskap B fördjupade kunskaperna om Hinduismen och Buddhismen.

Historia A (100 poäng)
Historia A gav en grundläggande översikt över de olika epokerna genom världshistorien från forntiden och fram till och med Sovjetunionens fall.

Historia B (100 poäng)
Historia B fokuserade på 1900-talets historiska utveckling med fokus på första världskriget, mellankrigstiden, andra världskriget och det kalla kriget.

Kultur- och idéhistoria (100 poäng)
Kultur- och idéhistoria fokuserade på hur kulturen, konsten och arkitekturen förändrats över tid.

Fristående kurser

Och IT inom Geografi

Geografi A - 100p

Under den här gymnasiekursen fick jag med mig grundläggande kunskaper om:

  • Klimat, klimatvariationer och klimatförändringar.

  • Förnybara naturresurser och kretslopp.

  • Olika faktorer som påverkar konsumtion och produktion i samhället.

  • Konsekvenser i samhället av naturkatastrofer.

  • Värdering av olika alternativ när det kommer till att hushålla med resurser.

  • Olika faktorer som kan leda till förstörelse av miljön.

  • Olika metoder för att samla in geografiska data.

  • Jag har kunskap om hur man använder Google Maps och Google Earth sökfunktioner för att hitta de platser man letar efter.

  • Jag har kunskap om hur man växlar mellan och använder olika lager i Google Maps samt om hur man får fram street view vyn.

  • Jag har kunskap om hur man mäter längd mellan två platser och hur man använder 2D och 3D i Google Earth.

  • Jag har kunskap om hur man kan använda sig av tidslinjen i Google Maps för att se var man har varit historiskt.


Naturgeografi 1 (15 hp): Kursen gav mig grundläggande kunskap om hydrologi, glaciärer, vattnets roll i landskap och samhälle samt klimatets roll i landskap och samhälle.


Naturvetenskap:

Hållbarhet, makt och samhälle

Natur och livsstil

Naturkunskap A (50 poäng) på gymnasiet gav mig kunskap om universums utveckling och den naturvetenskapliga världsbilden. Kursen gav grundläggande kunskap om vikten av biologisk mångfald och naturliga kretslopp som vattnets kretslopp.

Under kursen fick jag med mig grundläggande kunskaper om olika energiformer och miljöproblem samt verktyg för hur man kan påverka utvecklingen. Livsstilens betydelse för miljön diskuterades också under kursen.

Naturkunskap B (100 p) gav mig kunskap om hur naturvetenskapen och tekniken används i samhället. Kursen behandlade några grundämnen, kemiska föreningar och begrepp. Kursen gav kunskap om livets uppkomst.

Under kursen diskuterades vilken roll som livsstilen har på hälsan och hur man kan förändra livsstilen för att få en bättre hälsa.

Fysik A (100p)

Under gymnasiekursen fick jag kunskap om några fysikaliska storheter, begrepp och modeller. Kursen utvecklade mina kunskaper om universums struktur. Kursen utvecklade mina kunskaper om energi och energiprincipen.

Ett annat område som behandlades i kursen var Newtons lagar. Kursen gav mig verktyg att reflektera över aktuella samhällsfrågor som berör energi utifrån kunskaper inom fysiken. Fysikens historiska utveckling och dess konsekvenser för vårt samhälle och vår vardag behandlades också i samband med kursen.

Miljöpolitik (7.5 hp)

Kursen gav mig kunskap om centrala statsvetenskapliga begrepp som berör aktuella frågor inom miljöpolitiken. Kursen utvecklade min grundläggande förståelse för hur miljöpolitiken är organiserad på exempelvis nationell och internationell nivå. Utvecklade kunskap om möjligheter och utmaningar för politiken att hantera miljöfrågor, hållbarhet och frågor relaterade till klimatkrisen.

Under tiden som jag har läst på högskolan har det blivit alltmer uppenbart att det finns ett stort behov av att komplettera de samhällsorienterade ämnena med en förståelse för hållbarhet och naturvetenskap.

Frågorna om hållbar utveckling, miljö och klimat visar på detta behov. Utifrån detta har jag läst: Vardagsfysik (7.5 hp), Materialfysik (7.5 hp), Materialfysik (7.5 hp), Astronomi - Översiktskurs (7.5 hp), Klimatförändringar, jordens resurser och samhället (7.5 hp), Energi och miljö (7.5 hp) och kursen Vindkraft (7.5 hp).

Högskolekurser

Miljöledning och miljörevision (50p)

Kursen gav mig grundläggande kunskap om miljöledning som ett verktyg för arbete med miljöfrågor inom företag. Under kursen fick jag en förståelse för hur miljöledning är uppbyggd och om centrala begrepp som rör miljöcertifiering. Kursen gav verktyg för att kunna genomföra grundläggande analyser av en organisations miljöarbete. I kursen betonades vikten av att se helheten vid miljöarbete.

Under kursen "Medicin och makt i historisk belysning" (7.5 hp) behandlades olika perspektiv på hur medicinen har fått en ökad grad av makt i våra västerländska samhällen från ca 1750 och fram till idag.

Detta skedde genom ett antal nedslag i historien som illustrerade hur relationen mellan makt, medicinsk vetenskap och medicinsk praktik har sett ut historiskt och därmed vad som lett fram till den utveckling som vi har idag.

Två exempel på fenomen som togs upp i kursen i relation till medicinens ökande makt i våra västerländska samhällen var den professionalisering och medikalisering som skett utifrån ett historiskt perspektiv.

Genom att kursen gav mig kunskap om olika teorier inom området så fick jag verktyg för att kunna analysera relationen mellan medicin och makt i samhället.

Opiodkrisen i USA är ett skrämmande men aktuellt exempel på varför det är viktigt att lyfta fram förmågan att kritiskt kunna granska och analysera relationen mellan medicinen och makten i samhället.

Medicin och makt

Projektledning

Digitala medier och lärande

Kursen gav mig grundläggande kunskaper om olika funktionsvariationer och hur man arbetar med inkludering i skolan.


Kursen gav mig grundläggande kunskaper om pedagogiken som vetenskap och om hur man arbetar med IT i lärandemiljöer.

Uppsats om hur användningen av IT i grundskolans senare del reflekteras i lärarstudenters examensarbeten.

Lärande, spel och IT

Webb 2.0 har förändrat hur vi delar och skapar information. Sociala medier bygger på nätverkande och kommunikation mellan människor.

Under kursen "Lärande med webb 2.0 och nästa generations webb" (7.5 hp) fick jag med mig kunskaper om webbens historiska utveckling och de förändringar som sker på webben nu.

Kursen gav mig verktyg för att analysera hur olika webb 2.0 verktyg kan användas i pedagogisk verksamhet.

Kursen "Datorspel och lärande" (7.5 hp) gav kunskap om datorspel i undervisningen och i andra lärandesituationer.

Spelifiering (Gamification) togs upp i kursen. Kursen behandlade hur datorspel kan användas både för informellt lärande och formellt lärande.

Under kursen fick jag med mig kunskap om hur spelkulturen kan ses utifrån ett hälsoperspektiv och utifrån ett genusperspektiv.

Distanspedagogik och lärande (15 hp). Möjligheter och utmaningar med kommunikation via digitala kanaler. Olika pedagogiska perspektiv på planering, genomförande av distansundervisning.

Informatik: Mobilbranschens utveckling och framtid (7.5 hp). Kursen gav mig kunskap om olika aktörer inom mobilbranschen. Vidare gav kursen mig kunskaper om olika affärsmodeller i mobilbranschen och om nya aktörer.

Distansöverbryggande pedagogik (7.5 hp). Kursen liknade kursen "Distanspedagogik och lärande" (15 hp) men fokuserade mer på hur-frågan i praktiken kring planering och genomförande av distansundervisning.

Fristående kurser

Projektledning, informationsdesign, webbdesign och filmkunskap

Information och webb

Informationsdesign - webbdesign (7.5 hp). Kursen utvecklade mina kunskaper inom grundläggande informationsdesign på webben. Kursen gav kunskap om grundläggande webbprogrammering och teorier som handlade om kommunikation och projektledning.

Filmkunskap - gymnasienivå

Filmkunskap (50p) gav grundläggande kunskap om hur man kan analysera och tolka film, vad som skiljer olika genrer inom film, hur man kan följa med i debatten om film och analysera argumenten som förs fram i debatten om film som pågår i massmedia.

Projektledning

Projektledning (15 hp). Definition av projektledning, projektledarens arbete, teamet och dess betydelse i samband med projekt, projektledarens ständiga utmaningar och hur man kan använda IT i samband med projekt. Grundläggande arbetsrätt.

IKT - Möjligheter och utmaningar: Var administratör för Facebook gruppen IKT - Möjligheter och utmaningar mellan 2011-2023. Gruppen startades av mig för att lyfta möjligheter och utmaningar med informations- och kommunikationsteknik i skolan och i samhället. IKT - Möjligheter och utmaningar blev uppmärksammad av Skolvärlden den 8 april 2014. Gruppen avslutades sommaren 2023 som en följd av mycket spam.

Appar för skolan: Var administratör för Facebook sidan Appar för skolan mellan 2013-2018. Tipsade om bra appar för skolan för Android och IOS på Facebook sidan Appar för skolan. När antalet gillande av sidan var som högst hade den ca 1 000 gillande på Facebook.

Spelutveckling i editorn Super Mario Maker 2: Utvecklat tre Super Mario spel i Super Mario Maker 2 (Nintendo Switch). 40 banor per spel. De 40 banorna har sedan placerats ut i 8 världar. Totalt över de tre spelen har jag utvecklat 120 banor och 24 världar.

Omvärldsbevakaren: Under perioden 2016-2018 drev jag en Wordpress sida som hette Omvärldsbevakaren. Bevakade aktuella samhällsfrågor och aktuella samhällsfenomen. Bland annat digitala frågor utifrån ett samhällsperspektiv.

Kortare onlinekurser

  • An introduction to Open Educational Resources (OER) - The Open University (2021)

  • Digitala jag - Arbetsförmedlingen (2021)

  • Create a Wordpress website - The ultimate guide - Udemy (2019)

  • Constructing a Website With Google Sites - Udemy (2019)

  • Copyright made easy - Udemy (2019)

  • Getting Googly with Google Apps For Education - Udemy (2019)

  • How To Set Up a WordPress Ecommerce Website with WooCommerce - Udemy (2019)

  • Mastering Google Classroom from A-Z - Udemy (2019)

  • Online Teaching Course: Basics of Teaching Online - Udemy (2019)

  • Setting Up Your First Wordpress Blog - Udemy (2019)

  • Unpacking the Internet of Things (IoT) - Udemy (2019)

  • IT in everyday life - Open University (2019)

  • IT: Technology news - Open University (2019)

  • Living with the Internet: Online shopping - Open University (2019)

  • Living with the internet: Keeping it safe - Open University (2019)

  • Project governance and Project Management Office (PMO) - Open University (2019)

  • Am I ready to be a distance learner? - Open University (2019)

Digitala initiativ

Podcast (7.5 hp): Kursen gav kunskaper om hur man producerar manus för podcast, spelar in podcast och hur man redigerar podcast.

Video för sociala medier (7.5 hp): Kursen gav kunskaper om hur man producerar manus för video, spelar in video och redigerar video samt hur denna process kan anpassas så att video fungerar på sociala medier.

Kurser i medieproduktion